Ilmanvaihdon suunnittelu vaatii erityisosaamista ja pätevyyttä. Ei riitä, että hallitsee perusasiat ja tuntee säädökset. Jokainen rakennus on erilainen, ja jokaisen rakennuksen asukkailla on omat tarpeensa ja toiveensa. Siksi yhtäkään ratkaisua ei voi kopioida sellaisenaan toiseen kohteeseen. LVI-suunnittelijan täytyy olla alansa kokenut ammattilainen.
Hyvä LVI-suunnittelija lähtee rakennuksen loppukäyttäjien eli työntekijöiden tai asukkaiden tarpeista ja osaa määritellä sisäilman laadun kannalta olennaiset kysymykset ja tiedot silloinkin, kun asukkaat tai muut loppukäyttäjät eivät osaa suoraan antaa niitä. LVI-suunnittelijan täytyy olla hyvä haastattelija ja ihmistuntija.
Liikerakennuksen ilmanvaihtoa suunnitellessaan hyvä LVI-suunnittelija tuntee rakennuksen tulevan käyttötarkoituksen niin hyvin, että hän osaa huomioida ja ennakoida ilmanvaihdon haasteet vaihtuvissakin olosuhteissa. Suunnittelijan täytyy myös olla perillä erityisistä haasteista suunnitellessaan ilmastointia puhdastiloihin tai tiloihin, joissa tarvitaan tarkasti säädeltävää ilmastointijärjestelmää, kuten museoihin, taidegallerioihin, lääke- tai elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksiin tai laboratorioihin. LVI-suunnittelijan täytyy olla eräänlainen joka alan asiantuntija.
Hyvä LVI-suunnittelija tietää myös riittävästi rakennusfysiikasta ja tuntee eri rakenteiden ja rakennusmateriaalien kosteudenkestävyyden sekä muut sisäilman laatuun vaikuttavat tekijät. LVI-suunnittelijassa pitää myös olla hieman rakennesuunnittelijan ja rakennusmestarin vikaa.
Hyvä LVI-suunnittelija tuntee energiatehokkuusvaatimukset mutta ymmärtää myös ihmisten käyttäytymistä. Valmiin järjestelmän täytyy toimia hyvin myös silloin, kun loppukäyttäjä ei ymmärrä järjestelmän toimintaa kunnolla eikä edes halua opetella sitä. LVI-suunnittelijan täytyy olla energia-asiantuntija ja käyttäytymistieteilijä.
Kun asuinrakennukseen suunnitellaan ilmanvaihtojärjestelmä, hyvä LVI-suunnittelija on itsekin ennen kaikkea asukas. Suunnittelija osaa ottaa huomioon muuttuvat elämäntilanteet, suurperheet, liikuntaharrastuksista (tai teini-ikäisistä) johtuvan äkillisen kosteusmäärien kasvun, lemmikit, akvaariot ja suuren huonekasvien määrän. LVI-suunnittelijan täytyy tietää, miten ihmiset elävät elämäänsä.
Ihmiset tottuvat vaikka mihin. Kun on asunut kodissa, jonka ilmanlaatu on huono, ei välttämättä tiedä, että parempaakin on saatavilla. Silloin LVI-suunnittelijan velvollisuus on kertoa, että jokaisella asukkaalla ja työntekijällä on oikeus hyvään sisäilmaan. Hyvä LVI-suunnittelija on todellinen sisäilman supersankari!