Rakentaja ja asukkaat | Nelihenkinen perhe |
Rakennusvuosi | 2012–2015 |
Pinta-ala | 240 m2 |
Tilavuus | noin 900 m3 |
Lämmitysjärjestelmä | hybridilämmitysjärjestelmä |
Energialuokka | B |
Lvi-suunnittelu | Aki Mikkelson |
Ratkaisu | Enervent Pegasos HP Aqua -ilmanvaihtolaite, jossa pyörivä lämmönsiirrin, integroitu poistoilmalämpöpumppu ja kosteudenpoistotoiminto |
Vaadittu lämmitysteho | 9,5 kW |
Ilmanvaihdon jäähdytysteho | 3,5 kW |
Ilmanvaihdon jäähdytysteho kosteudenpoistolla |
8,7 kW |
Ilmavirran tavoitetaso (jäähdytys) | 290 l/s |
Vaivaton hybridiratkaisu
Ammattilainen valitsee kotiinsa vaivattoman ja luotettavan ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmän.
Tämän talon rakentaja on rakennusalan ammattilainen, joten hän on perillä alan uusimmista mahdollisuuksista. Hän myös ymmärtää varsin hyvin, mihin mahdollisimman energiatehokkaan omakotitalon rakentamisessa on kustannustehokasta pyrkiä – mihin taas ihan vielä ei.
Toistaiseksi kokemuksia passiivitaloista, saati sitten nollaenergiataloista ei ole vielä riittävästi, jotta varsinkaan omatoimirakentajan kannattaisi lähteä sellaista itse rakentamaan. Se vaatii rautaista asiantuntemusta, kokemusta ja erityistä huolellisuutta jopa ammattilaiselta, hän korostaa.
Kestävä ja kustannustehokas
Monien suomalaisten miesten tavoin myös tämä mies halusi itse rakentaa talon perheelleen. Työelämän kiireet ja kasvava perhe asettivat tiettyjä rajoituksia aikataulun suhteen, joten päätökset tietyistä perusasioista oli tehtävä heti projektin alussa.
– Rakentamiseen kuluu aikaa, kun rakennan taloa itse isäni kanssa. Olen rakentanut lähinnä kesäisin, enkä uskalla vielä luvata, että pääsisimme muuttamaan uuteen kotiimme jouluksi 2014. Siksi kaikkien materiaalien ja rakennusmenetelmien piti soveltua pitkään rakennusaikaan.
Kivitalo on kestävä ja turvallinen ratkaisu. Eristetyistä harkoista rakennettaviin seiniin tarvitaan ainoastaan sopiva pinnoite. Kellarikerroksen päällä käytetään ontelolaattoja.
Rakennuksen energialuokka tulee olemaan B, eli rakennus on matalaenergiatalo. Valitulla EPS-harkkotyypillä ei saada aikaan passiivirakennetta. Rakenteet on suunniteltu mahdollisimman tiiviiksi ja hyvin eristetyiksi. Yläpohjan eristys toteutettiin polyuretaanieristeellä parhaan mahdollisen lämmöneristyksen ja tiiviyden saavuttamiseksi sekä tilan maksimoimiseksi.
Perheeseen syntyy toinen lapsi syksyllä 2014, ja perheessä on myös mietitty toisen husky-koiran ottamista. Talon kokonaispinta-ala on noin 300 m2 yhdessä tasossa, mikä on käytännöllinen ratkaisu perheen tarpeisiin. Kellariin tulee tekninen tila sekä tilaa harrastuksille.
Keskiössä asumismukavuus
Oleskelutilassa on suuret ikkunat, sillä perhe ei halunnut tinkiä luonnonvalon määrästä. Energiatehokkaissa ikkunoissa on huurtumista estävä pinnoite sekä aurinkosuojapinnoite, joka estää huonetta lämpiämästä liikaa kesällä.
– Silti ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelussa oli varauduttava myös sisäilman jäähdyttämiseen tavalla tai toisella, rakentaja huomauttaa.
Rakentaja pohti talonsa lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisua yhdessä LVI-suunnittelija Aki Mikkelsonin kanssa. Useiden eri vaihtoehtojen investointi- ja käyttökustannuksista keskusteltiin, ja lopullinen päätös tehtiin asumismukavuuden perusteella.
Kun perheessä on useita lapsia ja lemmikkieläimiä, lattialämmitys on tärkeä mukavuustekijä. Myös lämmintä käyttövettä kuluu paljon. Pegasos HP Aqua -laitteen lisäksi vettä lämmitetään talossa vesikiertoisella varaavalla tulisijalla. Lämpö kerätään talteen 750 litran Akvaterm-varaajaan.
Kaikki muu hoidetaan yhdellä Enervent Pegasos HP Aqua -laitteella, jossa on myös kosteudenpoistotoiminto. Laite on ilmanvaihtolaite, joka on varustettu sekä mekaanisella lämmöntalteenottojärjestelmällä (pyörivä lämmönsiirrin) että integroidulla poistoilmalämpöpumpulla. Sen ansiosta laitteen lämmöntalteenottokapasiteetti on huomattavasti parempi kuin perinteisissä lämmöntalteenottoratkaisuissa. Lämpöpumpun ylijäämälämpö varastoidaan varaajaan, josta sitä voidaan käyttää lämmitykseen.
Kaikin tavoin tehokasta
Kuumina kesäpäivinä tukalinta ei ole lämpötila, vaan korkea kosteustaso. Kun sisäilmasta poistetaan liika kosteus, ilmaa tarvitsee jäähdyttää vain vähän, jotta se tuntuu miellyttävältä. Kosteudenpoistotoiminnon ansiosta Enervent Pegasos HP Aqua -laitteen poistoilmalämpöpumppu jäähdyttää tuloilman noin +7–10 celsiusasteeseen. Sen jälkeen jälkilämmityspatteri lämmittää ilman +17–19-asteiseksi, jollaisena ilma puhalletaan sisään rakennukseen. Kaikkien tilojen sisäilman laatu pysyy tasaisen miellyttävänä jopa kosteimpien helleaaltojen aikana.
Energiatehokas ilmanvaihtojärjestelmä huomioi olosuhteiden muutokset sekä sisällä että ulkona. Enervent Pegasos HP Aqua -laitetta ohjataan integroidun hiilidioksidianturin ja kosteusanturin avulla. Esimerkiksi suihkun jälkeen ilmanvaihtonopeus lisää signaalilla kosteusanturiin.
Energiatehokas ilmanvaihtojärjestelmä huomioi olosuhteiden muutokset sekä sisällä että ulkona. Enervent Pegasos HP Aqua -laitetta ohjataan integroidun hiilidioksidianturin ja kosteusanturin avulla. Esimerkiksi suihkun jälkeen ilmanvaihtonopeus on lisännyt signaalilla kosteusanturiin.
Aki Mikkelson kertoo, että ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu tiiviiseen ja energiatehokkaaseen rakennukseen vaatii useiden eri vaihtoehtojen huolellista tutkimista ja tarkkoja laskelmia. – Ilmavirrat on mitoitettava oikealle tasolle, ja jäähdytystoiminto tekee tästä entistä haastavampaa. Yhtenä vaihtoehtona projektiin harkittiin myös tarpeen mukaan säädettävää, huonekohtaista ilmanvaihtojärjestelmää, mutta se hylättiin korkeampien kustannusten takia. Tämä teki ilmanvaihtojärjestelmän tasapainottamisesta haastavaa, koska suunniteltuihin olosuhteisiin tasapainotettu järjestelmä piti tasapainottaa myös alhaisemmille ilmavirroille, hän selittää.
Tarpeen mukaan säädettävässä ilmanvaihtojärjestelmässä ilmavirtaa ohjataan huonekohtaisilla ohjaimilla tilan käytön mukaan. Järjestelmä siis asettaa ilmavirtaohjaimen avulla tyhjän makuuhuoneen ilmanvaihdon alhaisemmalle tasolle, kun taas muiden huoneiden ilmanvaihto pysyy ennallaan. Jos suunnitelmaan ei sisällytetä tällaista ohjausjärjestelmää, mutta jäähdytystoiminto on oltava mukana, ilmavirran määrää on säädettävä jäähdytystilan korkean ilmavirran mukaan. Lisäksi on kuitenkin varmistettava, että ilmanvaihto on riittävä alhaisella ilmavirralla ilmanvaihtokanavan päässä olevissa huoneissa.
Kun mitoitus on tehty oikein, sisäilman laatu on hyvä ja ilmanvaihtojärjestelmä toimii hyvin kaikissa olosuhteissa.